Skvallerkål, eller hanefot, kjenner mange som et ugress fra hagen. Det kommer igjen og igjen, i store mengder. Planten sprer seg raskt med frø og stengler. Men de som tenker at skvallerkålen er først og fremst en plage, bør tenke seg om igjen. For den er både god, sunn og gratis. Vi høster den helst før den blomstrer.
Planten ble innført til Norge av munkene som medisinplante. Ifølge rolv.no skal planten ha en beroligende og betennelsesdempende effekt, og er rik på vitamin C. På latin heter skvallerkål Aegopodium podagraria, som sier noe om hva den har blitt brukt til tidligere, nemlig mot urinsyregikt.
Skvallerkål passer godt i suppe, lukten minner om selleri, gjerne sammen med andre nyttevekster som brennesle og løkurt. Bruk friske blader i en salat, i dressing og pesto, eller hva med en smoothie på ville vekster? Rot og blader kan brukes til te. Her er det bare å prøve seg frem.
Kilde: rolv.no – her kan du lese intervju med Rolv Hjelmstad