Snarrakafisk a la Jan Sundset

Snarrakafisk foto Hallvar Bugge Johnsen

Snarrakfisk er begrepet samene selv bruker på fisk som er gravet. På lik linje med gravlaks blir ørret eller røye lagt ned med salt, sukker, krydder og eventuelt litt konjakk. Den er spiseklar allerede etter seks timer, men kan godt ligge opp til to døgn. Marinaden hindrer uønsket bakterievekst, samtidig som naturlige enzymer i fisken bryter den ned og gjør den mør. Før man hadde sukker ble fisken syrnet naturlig med salt (fermentert).

Oppskrifta har vi fått fra Jan Sundset, som du kan møte i reportasjen Rein tilværelse.

  • Ørreten renses og fileteres.
  • Lag en blanding av finsalt (uten jod), sukker og eventuelt pepper/dill og en dæsj konjakk.
  • Filetene gnis inn og legges med skinnsiden ned på fat.
  • Tildekkes med plast så den blir lufttett og settes kjølig.
  • Etter seks timer kan man prøvesmake, men den blir bedre etter noen dager.
  • Skjær fileten i tynne skiver for å få frem smaken.
  • Nydelig på Laejpieh, samisk mjukbrød eller grov brødskive med godt med smør.

Flere oppskrifter