Rosesaft

2-3 flasker
Belle Bollant 9 Bg18 Pg Ludo Unsplash

Like før kronbladene faller til bakken skal du ta dem. De har blomstret og vært vakre lenge, nå kan de bli gode også. Høst dem i tørt vær, tørk dem og lag god lukt i huset, eller lag en deilig saft servert med isbiter. Rosesaft smaker like godt som rosene dufter. Rosa Rugosa, eller rynkerosen som den heter på norsk, er svartlistet fordi den er så sprer seg så villig og fortrenger andre arter. Men nå er den nå engang her i landet, og overalt bortsett fra i Finmark, så vi kan høste med god samvittighet.

ca. 2-300 g roseblader
2 l kokende vann
700 gr sukker
1 ss sitronsyre

  • Fyll en gryte med roseblader, gjerne Rosa Rugosa som på bildet.
  • Hell over kokende vann så det dekker bladene.
  • Kok opp, la de ligge i vannet å kjøle litt, sil bladene over i en ny gryte og la de få dryppe fra seg til alle væske er ute. Trykk forsiktig på bladene.
  • Varm opp rosevannet igjen og tilsett sukker, sitronsyre rørt ut i varmt vann, og rør til alt sukkeret er oppløst.
  • Hell saften på rene flasker med tett kork.
  • Dette er vanlig, søt og konsentrert saft som må blandes ut med vann.

Bruk de lunkne rosebladene når de har rent fra seg til en ansiktsmaske. Det føles godt, og er helt sikkert sunt for huden også!


Flere oppskrifter