Riskrem med siderkaramell

4 porsjoner
Riskrem KRISTIN JORGENSEN

Det er ikke bare i glasset at sideren gjør seg sammen med julemat. Her har den klassiske riskremen fått en spennende tvist! Oppskriften har vi fått av Morten Tungesvik fra Michelin-restauranten BARE og bistroen Bare Vestland.

3 dl risgrøt
1 ts vaniljesukker eller vaniljestang
3 dl kremfløte
1 ss sukker
3 dl sider
krydder etter smak, som anis, kanel, nellik, vanilje

  • Lag først klassisk riskrem. Kok opp grøt med vanilje, gjerne dagen før.
  • Pisk kremen med sukker og vanilje.
  • Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens.
  • Kok ned sider med eller uten krydder, til flytende, men tykk konsistens.
  • Sprinkle siderkaramellen over riskremen.
  • Den kan serveres med kun siderkaramellen, eller så lager du en frisk rød saus slik at ingen rynker på nesa over bleik riskrem.
  • Hakkede pistasj eller mandler gir en god chrunch.


RØD SAUS MED BÆR
½ dl vann
200 g frosne bringebær
100 g melis

  • Kok opp bringebær, vann og melis.
  • La det koke et par minutter, avkjøl og kjør i food processor eller med stavmikser til en glatt saus.
  • Dander riskremen med rød saus på toppen, og gjerne med hakkede nøtter ved siden av.
I artikkelen Champagne, nei sider! spør Thomas Digervold om norsk sider kan spille en rolle både i og til julematen. Absolutt, mener Morten Tungesvik, en av folkene bak Michelin-restauranten BARE og bistroen Bare Bestland i Bergen. Til Ren Mat nr. 38 bidro han derfor med tre oppskrifter hvor norsk sider fikk spille en nøkkelrolle. Se også ribbe med sider og riskrem med siderkaramell.

Flere oppskrifter