Rabarbrais

6-8 pers
Rabarbrais

Isen er uforskammet god, det fete og det syrlige utgjør en helt ideell kombinasjon. For dette er iskrem, i ordets rette forstand. Det tar egentlig ikke lang tid å lage god is, men gjør du det over et par dager blir resultatet bedre.

3 stilker rabarbra
1 dl vann
1 ½ dl rørsukker

  • Del rabarbraen i biter som du koker møre i vann og sukker. La dette stå i kjelen til neste dag. Kan godt stå et par dager.

1 vaniljestang
4 dl melk
3 dl fløte
5 eggeplommer
2 dl sukker

  • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha disse, stangen, melk og fløte i en kasserolle og kok opp. 
  • La det stå og avkjøle seg litt mens du pisker eggeplommene og sukker til en luftig eggedosis. 
  • Hell fløteblandingen i tynn stråle i eggedosisen mens du pisker. Heller du forsiktig vil mesteparten av vaniljen bli liggende igjen i bunn og du slipper å sile. Ta ut stangen.
  • Hell alt tilbake i kjelen og varm opp under omrøring til kokepunktet, ca. 85 grader. Siden det er egg i må ikke blandingen koke.
  • Ha det over i en bolle og sett kaldt. Den kan med fordel stå til neste dag. 

Dag 2 

  • Varm opp rabarbraen, sil fra bitene og kok inn saften til litt rennende sirup. 
  • Avkjøl denne og bland den i melkeblandingen før du har det hele i en ismaskin, eller fryser den i bollen. I så fall må du røre i bollen noen ganger mens den fryser inn for å få en myk og smidig is.

Flere oppskrifter