Rå maki med blomkålris

4 pers
Maki Vegetar Ra Ren Mat

En handleliste – to middager! Med samme ingredienser kan du lage både rå maki og crispy sommerruller. Asiatisk inspirasjon byr på en regnbue av vitaminer og sunne plantestoffer. Kutt opp alle grønnsakene på forhånd, og lag sommerruller den ene dagen, og rå maki den andre. Sausene kan du bruke om hverandre.

3 gulrøtter
½ agurk
½ purre
½ paprika
1-2 avocado
1 mango
¼ rødkål
250 gram champignon
1 neve fersk koriander
en pakke vårrullpapir til sommerruller
et blomkålhode og nori-ark til maki

Du trenger også en sushimatte.

MARINADE TIL BLOMKÅLRISEN
1 ½ dl cashewnøtter (kan sløyfes)
1 ss eplesidereddik
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ss sesamolje
2 ts paprikapulver

  • Del opp blomkålhodet i små buketter og puls det lett i en kjøkkenmaskin med knivblad. Tilsett ingrediensene til marinaden, og kjør litt til. Det er viktig å ikke kjøre blandingen for lenge, for da vil konsistensen bli grøtaktig. Målet er at blomkålen skal minne om luftig, kokt ris.
  • Legg et nori-ark på sushi-matten og fordel blomkålris på midten av arket. Fordel grønnsaker og eventuelt sopp utover, og topp med koriander.
  • Start forsiktig å rulle matten og enden på arket over og innunder fyllet, slik at det blir som en pølse. Pass på at det blir stramt nok. Fortsett å rulle til du har kommet til enden av arket. Fukt det så vidt med litt vann og rull ferdig. Vannet gjør at arket lukker seg og du skal ha fått en fin pølse.
  • Bruk så en skarp kniv til å skjære centimetertykke maki-biter. Dandér på fat og server med peanøtt- eller tamarisaus.

HOISINSAUS MED PEANØTTER
1-2 ss peanøttsmør
4 ss soyasaus- eller tamari
1 ts sesamolje
1 ss rårørsukker, kokos- eller lønnesirup
1 ss riseddik 1 hvitløksfedd
2 ss sterk saus, for eksempel chilisaus.

  • Bland alle ingrediensene til sausen i en kjøkkenmaskin med knivblad.

TAMARISAUS
¾ dl soya- eller tamarisaus
1 ss lønnesirup eller annen flytende søtning
1 ss fersk ingefær, revet
1 ss eplesider- eller hvitvinseddik

  • Bland alle ingrediensene til sausen i et glass med lokk og rist godt.

Flere oppskrifter