Kveite med byggotto og rødbet

4 pers
Ren Mat Kveite Med Rodbet Gronnkal

Kveita har en dekadent eksklusivitet over seg og er en myteomspunnet fisk, kalt både Gudefisk og hellig fisk, derav hellefisk. Kveita kan bli veldig stor, opptil 3,5 meter lang – ikke rart den ble kalt Gudefisk når man fikk et festmåltid som det på kroken. Bestanden sør for Stadt er betydelig overfisket, så husk å be om kveite fisket nord for Stadt.

750 g kveitefilet
¼ dl olivenolje
2 fedd hvitløk
2-3 kvaster timian
salt og pepper etter smak
2 store rødbeter
olivenolje
salt og pepper

BYGGOTTO

1 stor løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
4 dl byggryn
2 ss eplesidereddik
1 1/2 l grønnsakskraft
salt og pepper
2 ss smør
litt parmesan til å strø over
grønnkål og granateple til garnityr

  • Begynn med byggotto. Stek løk og hvitløk i olivenolje i bunnen av en gryte. Tilsett byggryn sammen med eddiken, og rør inn sammen med halvparten av væsken. Kok inn kraften mens du gradvis sper på med mer. La koke mens du begynner med fisken.
  • Skrap fiskeskinnet, skyll og tørk filetene. Skjær snitt i skinnet, pensle med olje og legg filetene med skinnet opp i en ildfast form. Strø over timian, hvitløk, salt og pepper.
  • Del rødbeten i biter, hell over litt olje og krydder.
  • Bak både fisk og beter i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter, eller til betene er møre og du lett kan trekke skinnet av fisken.
  • Når du er fornøyd med konsistensen på byggrynene, rør inn ost og smør. Smak til med salt og pepper.
  • Damp grønnkålen raskt, eller hell en bolle med kokende vann over kålen, og la stå i et halvt minutt. Rist av.
  • Dander byggotto med fiskefilét på toppen, og grønnkål med granateple ved siden av. Server med smeltet smør eller smørsaus.

Flere oppskrifter