Krumkaker og strull

Krumkaker

Ingen jul uten krumkaker og strull. Det har vi lært av våre bestemødre. Kakene kan lages året rundt, og er godt følge til is og som noe attåt til kaffen. 

Krumkaker

  • Vei opp 3 egg, og bruk like mange gram hvetemel, smør og sukker. 
  • Visp egg og sukker godt før du har i hvetemel, smeltet, avkjølt smør og en liten skvett kaldt vann. La deigen hvile 30 min før du begynner stekingen. 
  • Varm opp kromkakejernet og sett litt deig på midten med en spiseskje. Klem jernet forsiktig sammen. Stek kakene lys brune og rull dem mens de er varme. Bruk tynne gummihansker hvis du ikke vil brenne deg på fingertuppene.
  • Vil du lage former til å ha multekrem eller bringebærkrem i legger du dem over et snudd glass mens de ennå er varme.

Strull
Et alternativ som ikke bare ble laget i julen, men som var fast innslag på mange setre om sommeren. Strull lages uten egg og smør, men med god rømme i stedet. 

2 ½ dl rømme
1 dl sukker
100 g hvetemel
½ dl vann

  • Visp rømmen med sukker. Bland i mel og vann og la røren stå minst 1 time. 
  • Legg 1 ss med røre midt i kromkakejernet og klem forsiktig sammen. Stekes lysebrune og rulles med en gang.

Flere oppskrifter