Kålrotbiff og Guohpermálli – rognbollesuppe fra Kåfjord etter sjøsamisk tradisjon

4 porsjoner
Kalrotbiff og Guohpermalli N Martinuzzi

Rotgrønnsaker er sikringskost. I denne sjøsamiske retten serveres kålrot som en mør biff. Har du god tid kan du bake kålrota i stekeovnen i flere timer, istedenfor å koke den. Da blir den silkemyk og nesten litt karamellisert. Rognbollesuppe har også rike tradisjoner i samisk kost. Rognen var billig og tilgjengelig, også som erstatning for egg, fordi det binder godt i bakst.

Oppskrift på rognbollesuppe er laget av nordligefolk.no

KÅLROTBIFF
en stor kålrot
3 ss mel
1 ss salt
½ ts pepper
litt løk
2 dl vann eller kraft
olje eller smør til steking

  • Skrell kålroten og skjær den i fingertykke skiver.
  • Skivene kokes halvt møre i saltvann. Ta opp og la vannet renne av.
  • Bland mel, salt og pepper og rull skivene i melblandingen.
  • Brun pent sammen med løken.
  • Legg skivene på varmt fat og ha løken over.
  • Kok ut panna og slå skyen ved siden av kålroten.

Spis gjerne med potetstappe til.


GUOHPERMÁLLI - ROGNBOLLESUPPE FRA KÅFJORD
tørrkjøttbein
tørrkjøtt
2-3 stk rå rogn i sekk
hvetemel
sammalt hvete, grov
havregryn
salt og pepper
rotgrønnsaker etter smak. Her har vi brukt løk, gulrøtter, kålrot og potet.

Til denne oppskriften kan du gjerne bruke rester fra et tørt, speket lammelår. Rognen må være rå, da denne binder bollene sammen slik egg ville gjort. Fiskesmaken reduseres ved koking og gir mer umamikarakter.

  • Kok tørrkjøttbein i en time. Krafta brukes i selve suppa.
  • Bollene: Bland melsortene og havregryn med krydder, og tilsett rogna og tørrkjøttbitene.
  • Ha løk, gulrøtter, litt kålrot, tørrkjøtt og poteter i suppa. Kok opp.
  • Legg bollene i krafta med en skje og la den småkoke i 20-25 minutter.

Pesto av ville vekster gir en deilig piff til denne retten. Vi har brukt vassarve.

Flere oppskrifter