Julekake med surdeig

3 stk
Julekake foto nadin martinuzzi brod og korn

Julekake med surdeig fra surdeigsspesialisten Gry Hammer.

2 ss surdeigsstarter
1,7 liter vann
1 kg siktet fin spelt
½ kg sammalt fin emmer
½ kg sammalt fin spelt
8 ss rørsukker
1 ss salt
1 ss kardemomme
250 g rosiner
250 g mykt smør
1 egg til pensling

  • Ha vannet i en bolle og rør inn surdeigsstarter med en tresleiv.
  • Ha alle de tørre ingrediensene i egen bolle, og bland godt sammen før du heller dem i væsken og blander godt. Det er enklest å bruke hendene til dette.
  • Kna så det myke smøret godt inn i deigen.
  • La deigen stå tildekket i romtemperatur i alt fra 8-12 timer.
  • Ha deigen over i godt smurte former og etterhev under et klede i 1 time. Du kan også forme runde julekaker på brett.
  • Pisk egget lett og stryk det over toppen.
  • Sett brødene midt i ovnen på 250 grader i 5 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i ca. 50 minutter.
  • La brødet hvile under et klede i noen timer før du skjærer i det.

Oppskriften er basert på mel fra Spesialkorn i Sigdal. Bruker du annet mel fra andre møller kan målene i oppskriften avvike noe. Det er da greit å vite at deigen skal være passe fast, løsne lett fra kantene i bollen, og forøvrig oppføre seg som en god bolledeig.


Flere oppskrifter