Gautes pære- og hasselnøttkake

Grapaerer Sveinhaug

Denne oppskriften har vi fått av sanker og kokk Gaute Vindegg, som hver september høster gråpærer og hasselnøtter fra sine faste trær. Les mer om bakgrunnshistorien her. Kaken består blant annet av frangipane av hasselnøtter. Frangipane er egentlig med mandler, en slags kake laget av marsipan, men her er det hasselnøtter i førersetet. Deigen til bunnen skal hvile minst én time, du kan også lage deigen dagen før du skal servere herligheten. Du kan blande inn smak med pærene, som krydder eller sprit, men Gaute synes at gråpærer, om man er så heldig å få tak i det, har nok karakter i seg selv.

TIL BUNNEN:
200 g hvetemel
150 g smør, kaldt, i små terninger
20 g sukker
1 ts salt
3-6 ss kaldt vann

TIL HASSELNØTT-FRANGIPANE:
75 g hasselnøtter, uten skall, så langt som mulig
75 g smør, romtemperert, i små terninger.
60 g sukker
1 egg
10 g/1 ss hvetemel

500 g pære (ca. 4 vanlige pærer, ca. 8 gråpærer)
eventuelt sukker, krydder, valgfri sprit eller annen smak. Selv tar jeg på litt sitron.
1 egg

FREMGANGSMÅTE BUNN:

  • Ha mel, smør, sukker og salt i en passe stor blandebolle. Bland sammen til det blir en slags masse, men ikke kna den. Det kan med fordel være litt biter smør som ikke har blandet seg, men det er ikke så viktig.
  • Når blandingen er ganske jevn og smuldrete, bland forsiktig inn en og en skje med vann. Du kan røre det sammen med en stor gaffel eller annet, ikke rør for mye.
  • Når blandingen er ganske jevn, kan du klappe den sammen til en slags ball, pakke den inn i plast og legge i kjøleskapet. Den bør hvile i minst en time, og kan også lages dagen før.

FREMGANGSMÅTE HASSELNØTT-FRANGIPANE:

  • Frangipanen blir best om vi får med minst mulig av skallet. Hvis du bruker ferske nøtter skal det være lett å få løs skallet. Om du bruker kjøpte nøtter så bak dem i ovnen på 180 grader i 5-6 min, avkjøl litt og gni dem mot hverandre i et kjøkkenhåndkle til skallet går av.
  • Bland hasselnøtter (med så lite skall som mulig) fint i en blender eller kjøkkenmikser.
  • Pisk smør og sukker luftig og hvitt i en bakemaskin. Ha så i egget, og når det har blandet seg inn har du i hasselnøttene og melet, og pisker det sammen til en jevn masse.

FREMGANGSMÅTE PÆRER OG KAKE:

  • Skrell pærene, del de i fire på langs og kutt ut kjernen. Kutt de så i skiver på langs.
  • Du kan blande inn smak, men modne gråpærer har mer enn nok karakter på egen hånd. En skvis sitron er godt uansett.
  • Sett ovnen på 200 grader og ha bakepapir på et bakebrett.
  • Kjevle ut bunnen, ca. 3 mm tykkelse. Prøv å form den så den er nogenlunde rund, men det er ikke veldig viktig.
  • Ha bunnen på et bakebrettet med papiret. Ha hasselnøttmiksen i midten og spre den ut, men la det være 3-4 cm igjen til kanten.
  • Legg pærene på toppen, gjerne i et fint valgfritt mønster. Brett den ytterste kanten inn over kaka, og pass på å dytte igjen eventuelle sprekker.
  • Om mulig: sett kaken i fryser i 15 minutter før steking, eventuelt i kjøleskap 20 min.
  • Pisk det siste egget sammen, og pensle kanten før du setter kaka i ovnen i ca. 30 minutter, men sjekk etter 20 min. Kaken er klar når kanten er gylden og fyllet bobler lett.
  • Ta ut og la den hvile i 15 minutter.
  • Spis den, gjerne del med noen du liker, og klapp deg selv på skuldra for godt gjennomført arbeid.

Flere oppskrifter