Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
Morten tungesvik foto Kristin Jorgensen
Råvarer

Champagne, nei sider!

Epleavlingene er små i år, men smaken av Hardanger enda søtere og mer konsentrert enn ellers. La 2020 bli året du velger sider både i og til julematen.

Fotograf Grethe Hillersoy Copyright Norges Sjomatrad
Råvarer

Sild ikke lenger bærekraftig

Norsk sild har mistet miljøsertifiseringen MSC. – Suspensjonen vil påvirke norske fiskere og selskaper, men er politikernes skyld, mener MSC.

Erik Roed Ren Mat Kal
Råvarer

Bravo for Brassica

Fra middelalderen og opp til vår tid har denne store familien av farge- og smaksrike matplanter holdt mangelsykdommer fra døren, og gitt oss nordboere både festmat og sikringskost. Hva er historien til de norske sortene og hvordan kan vi dyrke dem selv?

Thomas Digervold Fest I Kjeften Oystein Grutle Haara
Råvarer

Siderens mange sider

En favorittdrue eller ølstil er trolig godt etablert hos mange av oss. Men vet du at det også finnes et hav av ulike sidervarianter? Her gir pommelier Thomas Digervold oss en introduksjon i de vanligste sidertypene i Norge slik at du kan finne en sider etter din smak.

Sanke Bielke Yang Alexandra Gjerlaugsen
Råvarer

Kunsten å sanke

For sankeekspert Gaute Vindegg er det en tradisjon å besøke det vennskapelige pæretreet og det strabasiøse hasselbuskaset. Nå har han sammen med Arild Eriksen og Kristin H. R. Nielsen og en stor gjeng samarbeidspartnere gjort det litt enklere for oss nybegynnere å sanke mer.

Hovedbilde Tidlig Gronn Sabel 1 Solhatt Okologisk Hagebruk As
Råvarer

Grønn sabel

Proteinrike planter som gjødsler seg selv og smaker søtt. Erter gir næring til både mennesker, dyr og jord. Hvorfor dyrker vi ikke mer av de små grønne?

Bier Elisabeth Fagerland
Råvarer

Mytisk mjød

Mjødbrygging er anarki – det finnes ikke regler, alt er lov. Gjør honning og vann til vin som en naturens alkymist. En nybegynners erfaring.

Olena Sergienko Tw Zewn Gdxe M Unsplash
Råvarer

Vill drikke av ville vekster

Våren er den beste tiden for å sanke ville vekster, for det er de unge skuddene vi helst vil ha. Vi kan selvsagt sanke gjennom sommeren og høsten også, alt ettersom hva vi sanker. Ville vekster kan brukes i deilige salater og andre matretter, men de kan også bli til aromatisk og frisk drikke. Her er noen forslag til ville drikker.

Gjeddefiske i Siljan
Råvarer

På jakt etter gjedda

Fisker du gjedde skal hodet spikres på veggen til skrekk og avsky, ifølge gjeddefiskere. Skikken sier litt om ryktet til denne rovfisken. Noen rynker på nesa av gjedda, men det er en utmerket matfisk. Vi dro til Telemark for å fiske den beryktede gjedda.

Kokegrop Foto Bodil Gilje
Råvarer

Fisk i kokegrop

Om du får fisk på tur kan du tilberede denne i kokegrop, slik mennesker har gjort det i tusener av år. Alt du trenger er et bål, steiner og noen egnede planter.

The Northern Company
Råvarer

Slik høster du tang og tare selv

Hele kysten bugner av gratis mat: tang og tare. Vi har tatt en prat med The Northern Company og Lofoten Seaweed og satt sammen en miniguide for høsting av algene.

Soap 1509963 1280
Råvarer

Hjemmelaget såpe

Lager vi såpene selv har vi full kontroll på ingredienser, og i tillegg unngår vi unødvendig emballasje. Her er en oppskrift for nybegynneren.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Oikos
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Engebrets vei 3, 0275 Oslo
Tel. +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik.

Ren Mat mottar støtte fra Landbruksdirektoratet.
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Sápmi!

Samisk mat bugner av bærekraft og respekt for naturen og den sirkler. Vinterutgaven av Ren Mat gjør et dypdykk i en matkultur som besitter en taus kunnskap som må synliggjøres og holdes i hevd for å ikke bli borte. I denne utgaven møter vi utmarksbonden som har fjell og fjord som jorde, reindriftssamene med vidda og reinen som livsstil, og vi lærer om hvordan urter og ville vekster kan brukes både som en del av et daglig kosthold og for helsa. Vi ser også nærmere på regjerende fettråd og hvordan folkemedisin har blitt high cuisine.

Kjøp Ren Mat

RM38 FORSIDE