Lag ditt eget husapotek

Urter til medisinskapet kan vi sanke og dyrke selv. Lag ditt eget lille husapotek med hjelp av nyttevekst-ekspert Tom Lien.
Ehud neuhaus s H Rw6n0n L Rw unsplash

Tom Lien har dyrket utallige nyttevekster i over tretti år, og ikke minst sanket dem. Urter er stadig en viktig del av vårt kosthold, dog færre enn før. Imidlertid er kunnskap om og bruken av urter som medisin en sjeldenhet i dag. Visste du at urtene du dyrker eller sanker selv er trolig av langt bedre kvalitet enn de du finner på helsekosten?

Her er Toms tips til hvilke urter kan ha i vårt eget husapotek, hvordan du bruker dem og hva de er godt for. Les også hele intervjuet med Tom Lien: Bevaring og nytenking.

OBS! Det er også veldig viktig at vi setter oss inn i plantene og deres egenskaper, før vi bruker dem. Noen medisinplanter er jo svært potente og kan være helseskadelige og giftige hvis man ikke bruker dem rett. De kan også påvirke andre medisiner i stor grad. Bøker og det store internettet er en god start, så lenge vi finner fram til seriøse kilder mener han. Er du usikker bør du alltid konsultere lege eller annet kvalifisert helsepersonell.
Foto: Lotte Shephard

PRIKKPERIKUM Hypericum perforatum
Brukes utvortes for å lindre kløe fra insektstikk, brennesle og utslett, og er flott å bruke som massasjeolje på anspente muskler og verkende ledd. Blant perikumplantene, som også kan brukes til plantefarging, er det prikkperikum, også kalt johannesurt, som brukes medisinsk. Den flerårige planten vokser vilt sør i landet og dyrkes relativt greit som flerårig også nordpå. Lag olje ved å fylle et glass med perikumblomster, varm økologisk olivenolje opp til 70-80 grader, og hell over. La stå lufttett i minimum 2-3 måneder og i motsetning til andre oljeuttrekk mest mulig lyst, helst sollys.

Det er også veldig viktig at vi setter oss inn i plantene og deres egenskaper, før vi bruker dem.

OBS: Prikkperikum er en kraftig virkende medisinplante hvis den brukes innvortes. Den brukes ofte som antidepressiva ved milde og moderate depresjoner, særlig i Tyskland og Danmark. Dette må i så tilfelle alltid gjøres i samråd med kvalifisert helsepersonell da den i store doser påvirker en rekke andre medisiner. Det sies at den kan ha så sterk hormonregulerende effekt at den til og med kan nøytralisere bruken av p-piller.

Foto: Wikimedia Commons

SALVIE Salvia officinalis
Navnet kommer fra det latinske ordet salvare som betyr å helbrede. Den er en av våre eldste og mest kjente legeplanter. Vi skal imidlertid ikke overdrive bruken. Store doser over lang tid frarådes. Tom har god erfaring med å lage sterke uttrekk til bruk som gurglevann. Det stopper som regel de fleste halsvondter og uhumskheter i munnhule og svelg. Ved tannkjøttbetennelser kan vi legge salvieblader, helst ferske, på tannkjøttet, omtrent som snus.

OBS: Salvie inneholder et stoff kalt tujon, som er giftig i store doser. Uttrekk av salvie bør ikke drikkes av gravide eller ammende. Det kan være abortfremkallende og minske produksjonen av brystmelk. Krydder i små mengder er ok.

De er høyt skattet innen urtemedisinen for sine gunstige virkninger på leverfunksjonen.
Foto: Store Norske Leksikon/snl.no

MARIATISTEL Silybum marianum
En ettårig stor og attraktiv tistel, der det i hovedsak er frøene som blir brukt. De er høyt skattet innen urtemedisinen for sine gunstige virkninger på leverfunksjonen. Det kan trygt anbefales å spise en liten håndfull i ny og ne, eller hver dag forebyggende. Større doser brukes til behandling av nær sagt alle typer leverlidelser og særlig kjent er dens gode virkninger på leverskader forårsaket av forurensing, medisiner og rusmidler. De selges til stive priser i kapsler på helsekostbutikker, men kan rimelig greit dyrkes selv. De aktive stoffene finnes i frøskallet og er ikke vannløselige. Det beste er følgelig å tygge frøene godt og svelge ned med vann.

Foto: Diana Eríos/Pixabay

SITRONMELISSE Melissa officinalis
En mild og lett beroligende urt som man kan brygge en avslappende te av, dessuten en god krydderurt. I folkemedisinen blir det sagt at den fordriver melankoli og gjør deg lettere til sinns noe det svenske navnet hjertensfryd vitner om. Denne flerårige planten kan du fint dyrke selv, også i vinduskarmen. God i tørket tilstand og enda bedre som nyplukket. Inneholder også stoffer som hemmer framveksten av herpes simplex.

Kamillete kan være rene vidunderkuren for engstelse og emosjonelt stress som har satt seg i magen.
Foto: Wikimedia Commons

KAMILLE Matricaria recutita
Kamilleblomsten har mange godt dokumenterte medisinske virkninger. Den er betennelseshemmende, krampeløsende, beroligende og særlig kjent for sin gunstige effekt på mage-/tarmproblemer. Kamillete kan være rene vidunderkuren for engstelse og emosjonelt stress som har satt seg i magen. Plantene er ettårige og lette å dyrke. Vi kan høste blomster fra tidlig sommer helt til frosten kommer og de brukes ofte i et vidt spekter av teblandinger.

Foto: Store Norske Leksikon/snl.no

ROSENROTRhodiola rosea
Rosenrot er vår egen styrkeplante her nord og blir ofte kalt arktisk ginseng. Den fyller alle kriterier til å klassifiseres som en adaptogen plante. Mye kan sies om adaptogene planter, men det viktigste er at de er ugiftige, øker kroppens motstand mot stress og påkjenninger samt optimaliserer og balanserer kroppsfunksjonene. Ved bruk vil vi ofte oppleve fornyet energi både mentalt og fysisk selv om det ikke er et stimuli. Optimal dose er individavhengig, men i størrelsesorden 0,3 g til maks 1g. For mye er ikke farlig, men det har ikke noen ytterligere virkning.

Vi kan finne rosenrot helt ned i fjæra, men Tom foretrekker å sanke den på høyfjellet. Vi skal ikke ta hele rota, det holder med de øverste knollene. Der har du også den beste kvaliteten og minst rensearbeid. Vask og rens rota godt, plukk bort brune deler, del den opp i tynne skiver og legg til tørk. Ha den så på glass. Vi kan lage tinktur eller avkok av fersk eller tørket rot, men Tom mener det beste er å spise den naturell. Smaken er ikke en fornøyelse, den smaker beskt og gir en snerpende følelse i munnen. Ha noe å svelge ned med. Smaken venner vi oss til og vi får alle virkestoffene i oss. Innta gjerne på morgenen eller formiddagen.

Plantens velluktende blomster inneholder store mengder salisylsyre, som virker lett smertestillende, svakt febersenkende og er bra for blodomløpet.
Foto: Wikimedia Commons

MJØDURT Filipendula ulmaria
Plantens velluktende blomster inneholder store mengder salisylsyre, som virker lett smertestillende, svakt febersenkende og er bra for blodomløpet. Urten er både lindrende og forebyggende, ifølge Tom. Det er stort sett blomstene vi bruker og det beste høstetidspunktet er når de springer ut. Vi kan lage saft av dem eller tørke blomstene og bruke dem som te eller smakstilsetter ved behov.

Foto: Wikimedia Commons

VILLKARVE Carum carvi
Frøene fra den ville karven har en mer kompleks og kraftig smak enn de dyrkede variantene. Foruten å være et velkjent krydder er de også svært gunstige for fordøyelsen, og kan lindre luftsmerter i mage og tarmkanalen. Vi kan lage uttrekk eller rett og slett bare spise en teskje eller to og svelge ned med vann. Virkningen kommer som regel temmelig raskt. De kan også trygt brukes ved kolikk hos småbarn, gjerne i kombinasjon med fennikelfrø. Veldig praktisk å ha et lite glass lett tilgjengelig.

Flere artikler