Tibi2
Intervjuer

Probiotisk vannkefir

Vill og uregjerlig, probiotisk og boblende – det er Tibi det.

Det bruser hos norske, økologiske drikkeprodusenter for tiden. Vi har intervjuet noen av dem i intervjuserien «Brygg med baktanke», hvor dette intervjuet hører til.

Hvem er dere og hvordan ble Tibi til?

– Vi er to kvinner som har funnet hverandre i jakten på det ypperste innen mat og drikke. Mat som ikke bare smaker godt, men gjør godt. Det hele begynte en dag vi satt på en kafé og Myrgana utbrøt: – Jeg har det, vi kjøper ei ku! Det ble ingen ku, men kefirkorn – som er en god del villere enn kua. Vi føler oss til tider klin gærne, vel vitende om at vi produserer en ganske så uregjerlig drikk. En dag håper vi at vi kan si at vi var litt smarte også.

Hva er fordeler med å drikke vannkefir, utenom smaksopplevelse?

Det ble ingen ku, men kefirkorn – som er en god del villere enn kua.

– Vi får i oss et utvalg av probiotika og enzymer. Ny forskning viser at tarmfloraen har mer å si for generell helse enn tidligere antatt. Derfor må vi gi tarmene våre tilskudd av gode bakterier, disse finnes i vannkefir. Dessuten inneholder vannkefir mye mindre sukker enn brus og andre drikker.

Fortell litt om smakene deres og hvorfor det er blitt akkurat dem?

– Vi testet ut et stort antall smaker på en rekke forsøkskaniner før vi satte i gang med produksjonen. De smakene vi har, er de som «kaninene» likte best. Vi har hver vår smak som vi ønsket oss; Myrgana er Sitron kysset av ingefær og Ellen er Bringebær elsker vanilje. I tillegg har vi Kokos flørter med mango, Jule-Tibi, som smaker flytende pepperkake! Visste du forresten at vi også har laget en Tibi-shot med kollagen? Denne lages av overskuddsproduktet fra produksjonen. I hver shot tilsettes en toppet spiseskje kollagen, og slik kan vi bruke opp en verdifull råvare som ellers ville gått tapt.

Kulturen trives best med rene, usprøytede produkter.

Har dere noen tips til en nybegynner som vil forsøke seg på vannkefir?

– Bli kjent med kulturen din, og følg med på hvordan den reagerer. Lager du vannkefir hjemme, har du mange muligheter til gode smakstilsetninger. Oppbevar kefiren i flasker med korker som tåler kullsyre, og lett litt på korken hvis du skal oppbevare den lenge i kjøleskap. Ellers kan det fort oppstå morsomme kefirfyrverkerier på kjøkkenet når du skal åpne flasken.

Hvorfor har dere valgt å produsere økologisk?

– Først og fremst fordi kulturen trives best med rene, usprøytede produkter. Vi tror dette gjør drikken vår enda mer vill og uregjerlig. Men økologi stikker så dypt i oss at vi heller tar utfordringene det bringer med seg, enn å fire på ønsket om en så ren drikk som overhodet mulig.

Hva slags mat ville dere servert ved siden av Tibi?

– Smaken Sitron kysset av ingefær passer ypperlig til fisk og kylling, Bringebær elsker vanilje passer godt til vegetarretter – og begge passer selvsagt til kos.

Tibi kan du finne i en rekke helsekostbutikker, frittstående kolonialer og kafeer. I Stor-Oslo kan du bestille Tibi rett hjem på døren fra dyrket.no

De andre intervjuene fra serien «Brygg med baktanke» finner du her:
Eiker Ølfabrikk (øl), Ask Brygghus (kombucha), Villbrygg (fermentert drikke og titaner), Safteriet (saft, juice og most), Balholm (sider, fruktvin, brennevin, dessertvin og juice), Grimstad Brusfabrikk (brus), Solhøi Cider (sider) og Eimealt (kombucha og kraut).

Flere artikler