Eimealt
Intervjuer

Moderne heksebrygg

– Vi har gått fra å være sære «heksebryggere» til å få lede an i en mattrend vi tror vil komme folk virkelig til gode.

Det bruser hos norske, økologiske drikkeprodusenter for tiden. Vi har intervjuet noen av dem i intervjuserien «Brygg med baktanke», hvor dette intervjuet hører til.

Hvem er dere og hvordan ble Eimealt til?

– Eimealt sprang ut fra en bevegelse som søkte til tradisjonsmat som hjelp for bedre helse. Vi var en gjeng som fant hverandre på nett og arrangerte delings- og inspirasjonstreff i Stavanger, og som fortsatt består som Tradisjonsmat i Rogaland på Facebook. Noen av oss tok det litt lengre og begynte i 2013 med salg, og etablerte Eimealt med kombuchabryggeri og fermenteringskjøkken. I dag er vi to damer med blandet bakgrunn og stor entusiasme for mat og helse. Med støtte fra Innovasjon Norge har vi på disse årene gått fra å være sære «heksebryggere» til å få lede an i en mattrend vi tror vil komme folk virkelig til gode. Vi mener at sunn mat skal smake godt og kos kan være sunt.

Hva betyr Eimealt?

– «Eimealt» er et gammelt slanguttrykk fra Stavangers en gang utallige pølseboder. Bestilte du «ei me’ alt» fikk du gjerne ei godt grilla pølse med både lompe og brød, sennep og ketsjup, løk og rekesalat og så videre. Vi elsker uttrykket mer enn matretten, og synes det passer perfekt for vår visjon om samspill og balanse mellom ernæring og smak.

Vi ønsker at det vi lager skal oppfylle flere kriterier, hvor de viktigste er at det skal smake godt, men også gjøre godt.

Hva er mener dere er fordelene med å drikke kombucha?

– Vi ønsker at det vi lager skal oppfylle flere kriterier, hvor de viktigste er at det skal smake godt, men også gjøre godt. Dette oppfyller kombucha perfekt, med den friske, søtsyrlige smaken som bobler lett i munnen samtidig som den har veldig lavt innhold av sukker. Ettersom det aller meste av sukkeret blir omdannet til nyttige syrer og enzymer i fermenteringsprosessen er det en god måltidsdrikk med en del av de samme gode egenskapene som rødvin - bare uten alkohol. Prosessen danner naturlig gode melkesyrebakterier – mange opplever at kombucha lindrer mageproblemer.

Hvorfor har dere valgt å produsere økologisk?

– Hovedingrediensene i kombucha er te og sukker, begge er plantasjeprodukter. Den økologiske sertifiseringen gir oss en trygghet ovenfor plantasjearbeiderne – det er faktisk hovedårsaken. For produktkvaliteten har det nok mer å si at vi velger riktig te av god kvalitet, men det er betryggende å vite at sluttproduktet er av økologisk kvalitet. Særlig for oss som drikker så mye.

Fortell litt om smakene deres og hvorfor det er blitt akkurat dem?

– Vi håndbrygger all vår kombucha selv lokalt i Stavanger og ønsker at det skal vise igjen i produktet. Kombucha tåler fint kraftig smakssetting, men vi liker kombucha og foretrekker selv når vi kan kjenner de fine nyansene som dannes ved fermentering av ulike tesorter. Vi som bor i et land som har friskt vann og ren natur vil at det skal merkes på smaken. Hylleblomst, blåbær og ingefær er alle smaker som har lange tradisjoner i det norske kjøkkenet.

Hva slags mat ville dere servert ved siden av Eimealts kombucha?

– Vår kombucha er søtsyrlig i smaken og er lett sprudlende med naturlig kullsyre fra fermenteringsprosessen. Vi serverer like gjerne sandwicher og suppe som fisk og kjøtt ved siden av. Kombucha er et ypperlig alternativ til vin og øl, og til sukkerholdige drikker som brus og saft. Den er også knallgod å blande i drinker.

Eimealt kombucha og kraut selges i hele Norge på helsekostbutikker, kolonialer og kafeer, i tillegg til nettbutikker som Økoland. Spør om din lokale butikk, kafe eller restaurant kan ta den inn, hvis de ikke har den.

De andre intervjuene fra serien «Brygg med baktanke» finner du her:
Eiker Ølfabrikk (øl), Ask Brygghus (kombucha), Villbrygg (fermentert drikke og titaner), Safteriet (saft, juice og most), Balholm (sider, fruktvin, brennevin, dessertvin og juice), Grimstad Brusfabrikk (brus), Tibi (vannkefir) og Solhøi Cider (sider).

Flere artikler