Foto Heidi Midtfla 3
I løpet av livet har arbeiderbien mange oppgaver; Hun starter som innebie der hun rydder og renser cellene. Deretter ammebie og kanskje hoffdame eller likbærer, før hun blir lagrebie, som tar imot nektarlasten fra trekkbiene, og er gjerne den siste oppgaven i en bies liv.
Reportasjer

Godt håndverk gir god bi-smak

En smaksbombe! Det smaker karamell, urter, litt banan, syrlig og søtt. Vi er hos Heidi Midtflå, birøkteren fra Bingen i Buskerud, og smaker på lynghonningen som vant NM i honning i 2017.


– Ka e det du gjør som ingen andre får te?

En birøkter med bred trønderdialekt ringer fra Værnes etter at honningen vant gull.

– Tja, si det, jeg er ikke noen erfaren birøkter, akkurat. Her er det bringebær og blåbær. Og så er bygda nordvendt da, svarer Heidi.

– Der har du det! Du bor nordvendt, ja.

HONNING er litt som vin og melk. Smak, farge og konsistens preges av flora, geografi og klima der biene henter nektar, også kalt terroir. Birøkteren fra Værnes mener at den prisvinnende honningsmaken kommer av den sene blomstringen i den nordvendte bygda der biene til Heidi bor. – I Bingen går alt litt treigere, det er et kaldere klima, og blomstene må jobbe litt hardere for å blomstre, forteller Heidi.

DE SUMMENDE KUBENE står i åkeren bak Heidis røde hus, i godt selskap med naboens lamaer, grendas beitedyr. Noen av kubene er i skogen, mellom nåletrær og røsslyng. Honningen går under navnet Bi-smak, men den gylne substansen har langt fra noen usmak. – All honning smaker forskjellig. Naboens honning smaker annerledes enn min, sier hun. Sommerhonningen til Heidi smaker mildt av blomster og bær fra de mange bringebærbuskene i Bingen. Lynghonning er kjent for å ha en skarpere smak enn sommerhonning. Den er gyllen i fargen, aromatisk og krydret fra røsslyngen. Heidi håper biene tar turen innom blåbærlyngen i år, for ren blåbærhonning blir flytende. For birøkterne på Vestlandet gir klokkelyngen samme resultat. Konsistensen på honningen påvirkes av sukkerartene i nektaren som biene sanker. Er det mer fruktose enn glukose, forhindres krystalliseringen, og honningen blir flytende. – Men honning med store sukkerkrystaller har like god kvalitet, sier Heidi.

Heidis bier finner røsslyng i skogen.

Hun har alltid vært redd for insekter, særlig de med brodd. I 2015 var biedøden på alles lepper verden rundt. Dette var også året Heidi bestemte seg for å starte med birøkting. Som et lite bidrag og som eksponeringsterapi mot frykten for insekter med brodd. Februar samme år startet hun på nybegynnerkurs, og kubene med bier var på plass i mai. – Jeg var livredd! Jeg har aldri kikket så mye i speilet før, som da jeg kjørte biene hjem på svingete veier med humper og telehiv. Jeg ba en stille bønn om at kubene skulle holde seg tette hele veien hjem, ler Heidi. Kuber med bier og Heidi kom hele frem, og to kuber har blitt til femten. Målet er hundre.

HEIDIS LIV ble snudd opp ned for seks år siden da hun fikk beskjeden om at hun hadde fått brystkreft. Operasjon og strålebehandling fjernet sykdommen, men ga henne også senskader som hun fortsatt er plaget med. – Livet er opp- og nedturer. Vi må godta at livet ikke alltid blir slik vi planla. Da får jeg heller prøve noe nytt. Jeg har blitt helt oppslukt av birøktingen. Jo mer jeg lærer, jo mer interessant er det. Jeg er like bekymret for biene, som for kattene og barna, sier Heidi med en alvorlig mine.

– Da jeg var syk, fikk jeg mye tid til å gruble. Jeg begynte å lese på baksiden av matemballasjen i butikken og googlet stoffer og bivirkninger. Det der skal ikke jeg ha i min kropp! Da jeg startet med birøkting, var det ikke noe annet alternativ enn å drive økologisk. Det har jo ikke bare med sluttproduktet å gjøre, det har med miljø, dyrevelferd og arbeidsforhold. Alt dette henger sammen. Tenk bare på de vi kjøper sukker av: Arbeiderne på sukkerplantasjen som nødvendigvis ikke har godt nok beskyttelsesutstyr, slipper å ha en hverdag med giftstoffer.

Hva er økologisk birøkting?
• Birøkteren må sikre at det området biene henter nektar i for det meste består av viltvoksende planter, og at det ikke gjødsles eller sprøytes i området. Biene kan fly opp til tre kilometer fra kuben.
• Birøkteren kan bare gi biene økologisk sukker som fôr om vinteren.
• Birøkteren har bare lov til å bruke økologisk voks.
• I tillegg må birøkteren forholde seg til strenge regler om god dyrevelferd; f. eks. vingeklipping er forbudt.

I SLYNGEROMMET lukter det søtt. Det skinner i rent og blankt utstyr i stål, en hånddrevet slynge og en vokssmelter. For honningproduksjon er ekte håndverk, av biene og birøkteren. På vinteren blir utstyret til bikubene rengjort og vedlikeholdt. Når våren kommer, renses kassene for voks. Skattekassene må være på plass i kubene når blomstringen skyter fart, for her lagrer biene honningen. Nye vokstavler må også inn i kuben, så biene kan bygge rom til yngling. Dronningen kan legge opp til 2000 egg om dagen. Birøkteren må hele tiden sørge for at biene har det de trenger av plass og fôr. Ellers kan dronningen stikke av med halve kuben til et bedre sted. Såkalt biesverming er birøkterens skrekk.

Voks, propolis og pollen skrapes fra tavlene før slynging. Heidi forteller at litt av propolisen gjerne går i munnen til birøkteren. – Det skal jo være antibakterielt og sunt! Den er laget av harpiks og blir litt som en smakløs tyggis. Jeg slynger honningen i romtemperatur på 22–25 grader. Ved lavere temperatur blir det vanskelig å få ut honningen. Det kan ikke være for varmt heller. Da smelter voksen i honningen, og den er ødelagt. Tavlene slynges for hånd, og honningen tappes på glass, forteller hun. Om sensommeren flytter noen birøktere kubene sine til fjellområder for at biene skal finne nektar fra røsslyng, men Heidis bier finner lyng i Bingen. – Sommerhonningen slipper lett, mens lynghonningen er seig. Så seig at man må punktere hver celle med en honningløsner, forklarer Heidi. Røsslynghonning er det man kaller tiksotropisk, som betyr at den får en fast konsistens når den står stille. Ved omrøring blir den flytende.

Heidi har fått bygget et slyngerom i en av bodene i huset. All bearbeiding av honning, fra tavle til glass, er gjort for hånd.

BIENE JOBBER hardt for å lage honning. Til én kilo honning er biene innom tjue millioner blomster for å samle nektar, som de tilsetter enzymer. Dette hjelper forvandlingen fra nektar til honning. Etter at nektaren er lagret i kuben, skal den konsentreres til honning. Biene holder seg fast i tavlen og vifter med vingene slik at vannet blåser og fordamper ut av flyåpningen. Vanninnholdet i nektaren går fra 91 prosent til å bli honning med vanninnhold på 19 prosent. Når biene er fornøyd med honningen, forsegler de honningcellen med voks. Kubene fylles med honning i juli, og de fleste birøktere starter med slynging i august. Én kube produserer i gjennomsnitt 20 kilo honning. Dette tilsvarer 80 kilo nektar samlet av biene. På et godt år kan det bli opptil 60 kilo fra én kube.

– Det er hårde kår i kuben, sier Heidi. – Bifolket kan styrte dronningen. Hun kan være sur og gammel og produsere for lite egg. Da lager biene nye dronningceller, og når den nye er klar, dreper de den gamle dronningen. Det store droneslaget finner sted om høsten. Dronene er de eneste mannfolkene i kuben og har én oppgave: å befrukte dronningen. Etterpå blir de kastet ut. Det er jo ikke alle som har lyst til å forlate en varm og god kube med mat i. Arbeidsbiene, som er hunnbier, angriper dem og klipper av føtter og vinger, og kaster dem ut, sier hun. It’s a womans world i bikuben.

MANGEL PÅ MAT på grunn av mindre biologisk mangfold og bruken av sprøytemidler truer biene. 84 prosent av planteartene er avhengig av bienes pollinering, og 30 prosent av maten vår er pollinert av bier. Heldigvis jobber flere for å redde de små, men viktige insektene. Regjeringen arbeider i disse dager med en nasjonal strategi for villbier og andre pollinatorer. Strategien skal sikre og styrke mangfoldet av pollinatorene, som blir færre og færre. For kort tid siden la EU ned et forbud mot insektmidlene neonikotinoider for å beskytte ville bier og honningbier. Vi kan alle bidra til å hjelpe de livsviktige insektene. Har du eiendom, kan du sette opp bikuber i en eng, hage eller på et flatt tak. Du kan også bli med i et urbant birøkterlag som har kuber i parkene i byen. Biene er avhengig av blomster, så plant bievennlige blomster i hagen!

Bi-smak honning
3330 Skotselv
facebook.com/bismakhonning
Heidi Midtflå (50) er inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft. Er du nysgjerrig på økologisk birøkt, ta kontakt med Heidi eller Norges birøkterlag. De kan henvise til en lokal økologisk birøkter som kan hjelpe deg videre. I tillegg holder birøkterlaget nybegynnerkurs.
Kilder: honning.nonorbi.nowikibi.no

Flere artikler